Om reinlav

reinlav i sitt naturlige element

Reinlav-mose/Kvitrull (Cladonia stellaris) vokser fritt over hele Østerdalen. Dette flotte naturproduktet er så kalt hygroskopisk, som vil si at det har en naturlig evne til å absorbere og avgi luftfuktighet. Mosen er derfor med på å sirkulere luften i sine omgivelser. Les mer om reinlaven og preparering under.

Preparering av mose

Vi er et datterselskap av Norske Moseprodukter AS og det er gjennom fabrikken mosen blir innhøstet og preparert. Mosen høstes inn for hånd i områdene Rena til Tynset, og feltene ivaretas med stort fokus på miljø og bærekraft. Det er nøye planlagt i forkant hvilke felter som skal høstes og de samme feltene plukkes ikke på nytt før de er vokst opp igjen minst 3 år senere. Skogbunnen er sårbar, og det er viktig for oss at vi etterlater så få spor som mulig i naturen. Mange tenker også at vi tar av matlageret til Reinsdyrene, men dyrene holder til høyere opp på viddene, enn hvor reinlaven blir innhøstet og mister derfor ikke av beite sitt. Innhøstingen pågår i fire hektiske måneder i løpet av sommeren, slik at det finnes råstoff for produksjon året rundt.

På fabrikken i Rendalen blir mosen vasket, farget og preparert før den er klar til å eksporteres over hele verden. Produksjonen har alltid kvalitet og miljø i tankene og dette har gitt klassifisering ISO 9001 og 14001. Det tilsettes salter og fargepigmenter (kun naturlige tilsetningsstoffer) for at produktet skal beholde form, farge og egenskaper i mange år. Mosen har gjennom SINTEF blitt stemplet som flammesikker (ISO 11925-2) med høyeste score, og det er her vi skiller oss fra konkurrentene våre. Flere aktører importerer utenlandsk mose tilsatt mye glyserin. Glyserin/glyserol gjør produktene myke, men er ikke brannsikkert og har i tillegg en veldig distinkt lukt. Videre er moseproduktene behandlet med antistatiske midler (som gjør at den ikke tiltrekker seg ikke normal støvmengde eller insekter), hvilket også gjør moseproduktene allergivennlig. I tillegg har reinlaven en naturlig evne til å absorbere lyd og blitt klassifisert som lydabsorberende (ISO 354 og ISO 25269) fra Nordgröna. Som du kan lese er det mange gode grunner til å velge norsk mose. 

Produksjon av moseprodukter

Etter behandling på fabrikken sendes mosen til våre verksteder, hvor vi designer og produserer ferdige produkter for salg. Mosen er ikke lengre levende og den trenger derfor ikke vedlikehold, og er ikke avhengig av sollys. Riktig behandling gjør at mosen ivaretar sine egenskaper i mange år fremover.

Mosen er 100% et naturlig nedbrytbart produkt, hvor ingen av stoffene tilsatt er giftige, hvilket betyr at det enkelt kan deponeres uten at det skader miljøet etter endt levetid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Privacy Policy / Cookie Policy