Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på det du måtte lure på angående produktet vårt

Nei, mosen er ikke lengre levende og trenger ingen spesiell form for vedlikehold.

Nei, mosen lever ikke lengre. Den er tørket, farget og preparert, men bevarer sine naturlige egenskaper, man kan kalle den mumifisert.

Rammene er laget av ulike naturmaterialer. Alle rammer/skillevegger og installasjoner er laget i samarbeid med kriminalomsorgen.

Mosen håndplukkes med hensyn til miljø og bærekraft. Den vokser fritt og vilt i hele Østerdalen og ingen felter blir overplukket før nytt felt er rukket å vokse ut igjen. Det tar ca. 3-4 år før feltene vokser ut igjen og det finnes kart som viser feltene. Se gjerne vår video om hvordan innhøsting og produksjonen foregår.

Nei. Mosen er ikke lengre levende og har ikke behov for naturlig lys for å overleve. Direkte sollys kan gjøre at fargen falmer over tid som så mye annet også kan gjøre.

Mosen er ikke lengre levende og trenger ikke vann. Vi anbefaler ikke å vanne den da dette kan gå utover sertifiseringene den har fått innen blant annet brannsikkerhet og mykbehandling.

Av og til kan mosen bli krystallisert, det oppleves som glitter i mosen. Hvis dette skulle skje, spray en gang med lunket vann. Dette vil sette i gang en reaksjon av saltkrystallene som er benyttet til å preparere mosen. Etter 24 timer vil  mosen fremstå som før.

Er relativ konstant luftfuktighet under 35%, blir mosen tørr. Mosen er hygroskopisk og har evne til å tiltrekke seg luftfuktighet og avgi luftfuktighet. Når luftfuktigheten i rommet stiger, vil mosen bli myk igjen helt av seg selv. 

I Norge kan luftfuktigheten være lav om vinteren og det kan derfor skje at mosen tørker ut. Det vil ikke synes, men den kan drysse ved berøring. Henger mosen i tørt inneklima anbefaler vi å overvåke dette med et enkelt hygrometer, dette kan blant annet kjøpes på Clas Ohlson. Vedvarer den tørre luften kan man forsøke å stille inn på varmepumpe/ventilasjon eller evt. sette inn en luftfukter. Vi merker merker at luften er tørr når vi blir tørr i huden; øyne, lepper og hender.

Nei, mosen er antistatisk og tiltrekker seg ikke normale støvmengder. Skulle dette likevel skje, kan man forsiktig gå over med en statisk støvkost eller støvsuge på svak styrke.

Ja! Mosen er ISO 14000 sertifisert, som vil si at det ikke inneholder skadelige giftstoffer. Fabrikken har tilbudt produktet i over 40 år, hvor produksjonsansatte jobber med dette daglig og har så langt ikke rapportert noe om allergiske reaksjoner.

Nei, mosen er testet hos SINTEF og er flammesikker i henhold til ISO 11925-2:2010 

Jo, reinsdyrene spiser reinlav, men det er derfor vi er opptatt av å plukke slik at det skal være nok til alle. I tillegg oppholder reinsdyrene seg på viddene og mosen vi plukker er i nede i skogområdene.

Mosen inneholder ingen skadelige giftstoffer og den er ikke farlig å spise, men smaker ikke godt.

Vi anbefaler å ha mosen utendørs under tak. Det er kun ytre faktorer som f.eks fugler og katter som kan ødelegge dette ute.

Mosen vil vare i mange år. Er luftfuktigheten over 35% vil mosen forbli myk.

Mosen har en naturlig «skoglukt» som vil avta over tid i innemiljø.